Успешно одржан стручни скуп "Музеји и едукација" - Музеј Војводине

Успешно одржан стручни скуп “Музеји и едукација”

21.12.2017. | Вести

Стручни скуп Музеји и едукација успешно је одржан у понедељак, 18.12.2017. године у Музеју Војводине. Окупио је 50 музејских педагога, просветних и културних радника, представника републичких и покрајинских власти, у настојању да размене искуства, праксе и идеје за унапређење међуресорне сарадње образовних установа и музеја у Србији.

Скуп је отворио многа питања и дилеме везане за прави модел међуресорног повезивања, али је закључак да само заједничким промишљањем ове теме можемо доћи до модела који ће гарантовати добробит и музејима и образовним институцијама, а пре свега корисницима наших услуга – деци и младима.

На округлом столу учествовали су и културни радници из региона Жељка Јелавић, виша кустоскиња задужена за едукацију у Етнографском музеју у Загребу, те Штефан Крапше из фондације EDUCA из Словеније. Својим излагањима упознали су нас са праксама у њиховим матичним земљама.

Излагања Бојане Матић Остојић (Фондација ПОИНТ), Драгане Латинчић (Музеј Града Београда), Анђелке Радосављевић (Галерија слика Сава Шумановић, Шид), Слађане Велендечић (Музеј Војводине) и професорке разредне наставе Данице Коцевске била су увод у дискусију на округлом столу.

Закључак округлог стола, који је модерирао Драган Киурски, председник Секције музејских педагога Музејског друштва Србије, је да је за предлог документа о међуресорној сарадњи потребно још додатно конкретизовати методе и активности што ће бити предмет следећег сусрета културних и посветних радника.

Скуп је организовало Музејско друштво Србије и Секција музејских педагога, у сарадњи с Музејом Војводине, Фондацијом ПОИНТ и Европа Ностра Србија, уз финансијску подршку Министарства културе Републике Србије, Градске управе за културу Града Новог Сада и Фондације Нови Сад 2021.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar