Уз причу и вино затворена изложба Карловачка гимназија као чувар културне баштине - Muzej Vojvodine

Уз причу и вино затворена изложба Карловачка гимназија као чувар културне баштине

26.08.2021. | Вести

Свечано затварање изложбе Карловачка гимназија као чувар културне баштине уприличено синоћ, 25. августа, било је у знаку вина и виногорја којима су Сремски Карловци богати и по којима јесу познати.

Вече је обележило гостовање Љубице Радан, председнице Винске академије Србије, која нам је одржала предавање под називом Потенцијали створених и локалних сорти винове лозе са Фрушке горе. Могли смо да чујемо о настанку и развоју бројних сорти које се гаје на Фрушкој Гори, као што су грашац (или талијански ризлинг), неопланта, сила и др.

Након њеног предавања, др Милица Рат нам је представила старе сорте винове лозе у простору изложбе о Карловачкој гимназији, где је, само за синоћну прилику, изложено шест примерака старих сорти из хербаријума Карловачке гимназије. Осим што смо имали ексклузивну прилику да видимо ове, брижно чуване, странице хербаријума, што смо поново освестили колико је посебан и значајан Волнијев хербаријум у свету ботанике, могли смо да чујемо и доста интересантних детаља као нпр. да је сорта малвазија била узгајана на нашим просторима пре 200 година.

После предавања дружење се наставило уз дегустацију чувених карловачких вина, на којој су се представиле винарије: Ђурђић, Косовић, Живановић, Бајило и Веритас.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar