Уз вино затварамо изложбу Карловачка гимназија као чувар културне баштине - Музеј Војводине

Уз вино затварамо изложбу Карловачка гимназија као чувар културне баштине

20.08.2021. | Предавања

У среду, 25. августа, у 19 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35) биће уприличен програм свечаног затварања изложбе Карловачка гимназија као чувар културне баштине ауторки: Лидије Мустеданагић и Чарне Милинковић..

Говорити о Сремским Карловцима, а не чинити то уз вино и не говорити и о вину било би помало необично. Зато Вас позивамо на предавање Љубице Радан, председнице Винске академије Србије, под називом Потенцијали створених и локалних сорти винове лозе са Фрушке горе. Током предавања имаћете прилику да погледате сачуване старе сорте винове лозе из неколико хербаријума који се чувају у Карловачкој гимназији. Они нису до сада излагани, а ни доступни јавности, па ни многим винарима. За ову прилику ексклузивно су уступљени Музеју Војводине.

После предавања дружење се наставња уз дегустацију чувених карловачких вина, којом се представљају винарије:

Љубица Радан, дипломирани инжењер агрономије-мастер, оснивач је и председник Винске Академије Србије и Асоцијације сомелијера, винара и виноградара Србије. Основне и мастер студије завршила је на Пољопривредном факултету у Новом Саду из области воћарства и виноградарства. Након завршене обуке на најпрестижнијој винској институцији на свету, Wine and Spirit Education Trustу у Лондону, новембра 2015. године постаје лиценцирани едукатор за WSET обуке. Поред Винске Академије Србије, предавач је и на Винској Академији Црне Горе као и консултант и сарадник у неколико винарија у Србији, Црној Гори и Хрватској. Током своје каријере радила је као стручни сарадник на Пољопривредном факултету у Новом Саду, у области Менаџмента производње вина. Током 2012. године боравила је у Чилеу на стручном усавршавању где је радила као асистент енолог у неколико чилеанских винарија. Након повратка свој рад и усавршавање наставља у винарији ТРС у Илоку, а потом 2013. године одлази у Аустрију где ради као енолог у винарији Winegut Schloss Halbturn која је у власништву наследника царице Марије Терезије, у чијем летњиковцу се винарија и налази. Искуство је стицала и радом у различитим виноградима и винаријама, учешћем на пројектима подизања винограда као и оцењивањем вина на страним и домаћим такмичењима. Званичан је дегустатор и оцењивач вина, регистрован на листи винских дегустатора Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Сарађивала је и са неколико веб портала, а своја мишљења и текстове о вину и виноградарству писала је у специјализованим часописима за вино, као и за дневни лист Дневник.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar