Васкршњи концерт мешовитог хора "Св. Роман Слаткопојац" - Muzej Vojvodine

Васкршњи концерт мешовитог хора “Св. Роман Слаткопојац”

20.04.2018. | Догађаји

У петак, 20. априла 2018. године у 19 часова (Дунавска 35) одржаће се васкршњи концерт духовне и световне музике мешовитог хора “Св. Роман Слаткопојац” из Претроварадина под диригентском палицом Јевгеније Којић.

Гости концерта ће бити: дечји хор “Св. Василије Острошки” из Беочина (диригент Јевгенија Којић) и мушки хор “Миленко” из Черевића (диригент Давид Тихојевић).

Хор „Свети Роман Слаткопојац“ је ансамбл који је широко познат концертној публици како у земљи, тако и у иностранству.Основао га је, као мешовити хор, 2006.год. проф. Петар Којић, а од септембра исте године диригент је Јевгенија Којић. Пажљиво одабраним и брижљиво негованим, разноликим репертоаром уз надахнуто и високо квалитетно музицирање, веома брзо осваја публику где год се појави. Кад се томе дода младост и шарм, јер су чланови Хора ученици и студенти Новосадског универзитета, успех је загарантован. Зато није чудо што је овај хор за протеклих дванаест година постојања имао  преко девет стотина наступа од чега преко сто целовечерњих концерата. Поред редовног певања на богослужењима, Хор активно учествује у културним догађајима Града, Покрајине и Републике, као и страних дипломатских представништава. До сада је у неколико наврата одржао целовечерње концерте у Аустрији (Беч, Салцбург), Немачкој (Минхен,Нирнберг), Словачкој (Прешов, Левоча), Мађарској (Будимпешта, Сентандреја, Шиклош), Словенији (Љубљна, Блед,Крањ ),Украјини (Кијев, Одеса, Виница), Русији (Москва, Нижњи Новгород, Саров, Ростов на Дону, Новочеркаск, Таганрог, Шахти, Старочеркаск…а у земљи  готово да нема концертног простора где овај хор није наступао, почевши од Новосадске синагоге, Српског народног позоришта, преко Музеја Града Новог Сада и Музеја Војводине, до Сава центра, Руског дома и Храма Св.Саве у Београдy.

Хор је снимао како за домаће тако и за стране телевизије и до сада објавио пет компакт дискова. На Сретењском сабору 2017. године, Установа Вукова задужбина је доделила Велику Сретењску повељу диригенту Јевгенији Којић, за успешно вођење Хора у протеклих десет година.

Дечији хор „Св. Василије Острошки“ основан је у јесен 2016.године при храму Св. Василије Острошки у Беочину. Хор је основала Јевгенија Којић од  ученика ОШ „Јован Грчић Миленко“.  У Хору певају ученици из Беочина, Черевића и Раковца који похађају ову школу.

Хор је имао неколико запажених наступа, како у школи, тако и у храму у Беочину.

Мушки хор „Миленко“ из Черевића, основао је, почетком деведесетих година прошлог века, чувени диригент и композитор Георгије Максимовић – Макса, као Хор Завичајног музеја Черевић. Већ 1992.године Хор је од Епископа сремског Василија, добио титулу : Хор Епархије сремске.  Тих година, Хор је био изузетно активан и поред многих концерата у земљи, гостовао на многим иностраним сценама. Тако је у неколико наврата гостовао у Русији (Москва, Санкт Петербург, Кронштат, Новгород, Вороњеж, Ростов на Дону, Новочеркаск… Исто тако гостовао је у Мађарској, Бугарској, Румунији и Грчкој. После смрти основача и диригента Георгија Максимовића, од 2014. године Хор успешно води, млади диригент Давид Тихојевић.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar