Вече са књигом - Музеј Војводине

Вече са књигом

14.02.2017. | Догађаји

У уторак 14. фебруара у 18 часова Музеј Војводине организује Вече са књигом, као пратећи програм текуће тематске изложбе „Иза гора и долина – три века Словака у Војводини“, на којој је представљена словачка материјална, духовна и културна баштина. Изложени музејски предмети, архивска грађа и ликовна дела у ширем културно-историјском контексту презентују живот словачке етничке групе у Војводини од досељавања до данас.

У оквиру програма биће презентоване следеће публикације:

– „СЕАВЦ у Србији: Словачка евангеличка аугсбуршке вероисповести црква у Србији“, коју је приредила мср. Ана Петровић;
– издања Словачког издавачког центра – највећег издавача књига и часописа на словачком језику у Србији.

Публикације ће презентовати: мср. Ана Петровић и Владимир Валентик, директор СИЦ-а.

Приређивач књиге мср. Ана Петровић упознаје читаоца са организацијом СЕАВЦ у Србији, дајући преглед историјских чињеница које су повезане како с почетком лутеранства, тако и са његовим учењем. Књига нуди основне информације о Словачкој евангеличкој цркви аугсбуршке вероисповести у Србији, као и кратке осврте на њене парохије и данашње свештенике.

Словачки издавачки центар (СИЦ) из Бачког Петровца је највећи издавач публикација на словачком језику у Србији, што га сврстава у најзначајније културне институције Словака у Србији. Настављач је организоване издавачке делатности војвођанских Словака, започете 1920. године такође у Бачком Петровцу. Само у протеклих десет година издао је око две стотине наслова на словачком језику.

{gallery}fotogalerija/vece_sa_knjigom_tri_veka_slovaka_u_vojvodini{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar