Војвођански ћилим „чупавац“ - Музеј Војводине

Војвођански ћилим „чупавац“

12.05.2021. | Буди одговоран према духу и телу

Данашња прича је посвећена специјалној ткачкој техници чији је крајњи производ ћилим који се у народу зове „чупавац“. Такви ћилими углавном имају једну нит памучне основе и по две нити потке, вунену и памучну. Специфични су и по томе што „чупавци“ немају два лица, јер имају рељефне орнаменте који се смењују са равним површинама. Они нису били толико заступљени у животу појединца као ћилими на пруге, или ћилими са пољем и окрајницом, јер се сматра да су били захтевнији за ткање, а због своје структуре нису били практични. Ипак, „чупавци“ заслужују макар једну музејску причу.

Процес ткања се одвија на следећи начин: вунена потка се уткива помоћу даске и напушта се преко металне шипке. Упоредо са памучном потком води се и вунена потка која се помоћу даске према шари пребацује преко металне шипке тако да се добије напуштано-чупаво ткање.

 

Детаљи чупавог ткања, Врбас, око 1898.

Детаљ чупавог ткања, Силбаш, 1905.

У ручно израђеним предметима, а тако и у ткању, долази до изражаја пре свега женска посвећеност, стрпљивост, вештина, осећај за естетику, за практичност и прецизност. Ткаље на оваквим ћилимима најчешће изводе орнаменте квадрата које постављају у положај ромба у чијем средишту је мали крст. „Чупава“ поља сачињена су од дужих или краћих петљи које се смењују са глатким пољима и на тај начин лице ћилима постаје рељефно, а наличје ћилима глатко. Ромб се сматра женским симболом, има еротски смисао и индиректно симболише победу и рађање новог живота. У народу су се овако постављени ромбови звали и „пите“ односно „чупавац на пите“. Сви наши „чупавци“ имају и привезане ресе на све четири стране што указује да се такав ћилим користио и за прекривање стола.

Силбаш, Срби, Бачка, 1905.

„Чупавац“ из Силбаша ткала је Анка Коларић 1905. године за своју девојачку спрему. Удала се у породицу Пашћан, а 1954. године када је ћилим откупљен за Музеј, живела је у Руменки и потврдила да је за ткање користила биљне боје и да јој је требало око два и по месеца да истка ћилим.

Вунена нит за израду „чупаваца“ се добијала у домаћој радиности, што је обухватало стрижу оваца, прање и чишћење вуне, рашчешљавање и предење. Жене су вуну чистиле и чешљале гребенима, а затим су преле на ручним или ножним преслицама. Затим су је саме бојиле, у почетку природним, биљним бојама, а већ у другој половини 19. века су носиле код занатлија бојаџија који тада вуну већ боје анилинским бојама.

Ресе на чупавцу, Пивнице, 1918-41.

„Сновање нити“ односно постављање нити основе се ради на исти начин као и код осталих ћилима, „чупавци“ се ткају на узаном разбоју и састоје се из две поле које се спајају ручним штепом по дужини. Прецизност ткаље је веома важна, како у ткању, тако и у спајању истканих „пола“. А по речима жена – ткаља са терена, за ткање „чупаваца“ осим прецизности, ткаља је највише требало да буде смирена како би напуштање нити текло у правилном ритму.

Пивнице, Срби, Бачка, 1918-41.

Пивнице, Срби, Бачка, 1918-41.

„Чупавац“ из Стапара ткала је око 1935. године, полупрофесионална ткаља Љубинка Грујић. Љубинка је ткала ћилиме за продају, и тако га је породица Бачић, такође из Стапара, купила исте године за сопствене потребе.

Када кажемо ћилим, углавном помислимо на вунену тканину са два лица, која се тка у две нити и чије се шаре изводе клечаном техником. Овом „чупавом причом“ приказали смо још један бисер наше домаће радиности, који је надамо се успео да пробуди ваше интересовање.

Љиљана Трифуновић, музејска саветница

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar