Записи у времену – Фотографије др Радивоја Симоновића - Музеј Војводине

Записи у времену – Фотографије др Радивоја Симоновића

06.10.2015. | Изложбе

У уторак 6. октобра 2015. године у 19 часова, у Дунавској 35, отвара се изложба под називом “Записи у времену – Фотографије др Радивоја Симоновића”. Аутор изложбе је Богдан Шекарић, виши кустос – етнолог.

У Етнолошком одељењу чува се више од 1.400 стаклених негатив – плоча, од којих је, за потребе ове изложбе, направљен избор који илуструје сву разноврсност етнолошких и културно – историјских мотива забележених у Бачкој, Барањи, Славонији, Срему и Банату. Обраду и припрему фотографске грађе урадио је академски сликар и фотограф Бранислав Марковић, који је уједно и аутор идејног и ликовног решења изложбе.

За потребе реализације ове изложбе коришћена је архивска грађа сакупљена у Рукописном одељењу Матице српске, Галерији Матице српске, Музеју града Новог Сада и Покрајинском заводу за заштиту природе.

Допунским теренским истраживањима, спроведеним у циљу музеолошке обраде Симоновићеве фотографске збирке, обухваћена су насеља: Лединци, Каменица, Раковац, Беочин, Черевић, Баноштор, Врдник, Ириг, Ривица, Бешеново, Бешеновачки Прњавор, Буковачки салаши, Бач и Гложан, као и манастири: Крушедол, Велика Ремета, Беочин, Ново Хопово, Јазак, Бешеново, и Раковац. Истраживања је својом фотографском- камером докуметовао фотограф Илија Рамић.

Један део етнолошке грађе сакупљен током ових истраживања упоредо је дат са Симоновићевим фотографијама, у циљу праћења промена насталих у материјалној и духовној култури после више од једног века. Своје место на изложби нашла је и етнографска грађа коју је током 1995. године, у неколико крашованских насеља, сакупила др Мирјана Малуцков.

Музеј Војводине се овом приликом захваљује свим институцијама културе и сарадницима са терена који су помогли реализацију ове изложбе.

{gallery}fotogalerija/zapisi_u_vremenu{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar