Промоција књиге „Записници Српског народног одбора у великом Бечкереку 1918.“ у Зрењанину - Музеј Војводине

Промоција књиге „Записници Српског народног одбора у великом Бечкереку 1918.“ у Зрењанину

09.11.2022. | Догађаји

У оквиру обележавања Празника Града Зрењанина (ослобођења Зрењанина у Првом светском рату) биће представљена књига Записници Српског народног одбора у великом Бечкереку 1918. аутора Зорана Вељановића, архивског саветника и кустоса – историчара у Музеју Војводине и руководиоца Музеја присаједињења 1918, и Ванде Војводић Мицове историчарке и помоћнице директора Историјског архива Зрењанин.

У барокној сали градске куће (Трг слободе 10, Зрењанин) 17. новембра 2022. године у 11 часова биће представљена књига Зорана Вељановића и Ванде Војводић Мицове Записници Српског народног одбора у великом Бечкереку 1918. О славним новембарским данима 1918, знаменитим личностима које су обележиле овај догађај и књизи говориће мср Петар Ђурђев, историчар и архивиста и аутори.

Књига Записници Српског народног одбора у великом Бечкереку 1918 као девета у едицији Присаједињење 1918. (уредник Зоран Вељановић), објављена је у сарадњи Музеја Војводине и Историјског архива Зрењанин. Аутори, поштујући принципе методологије научно-истраживачког рада и архивистичких узуса у објављивању архивске грађе, дали су повест о славним новембарским данима 1918. и житељима Великог Бечкерека, данашњег Зрењанина, који су храбро повели своје суграђане у давно прижељкивану слободу и присаједињење са матицом Србијом, а потом у послератним временима у Краљевини СХС/Југославији здушно учествовали у политичком, економском, културном и спортском развоју највећег града у Банату.

Организатори програма су Град Зрењанин, Народни музеј, Историјски архив Зрењанин и Музеј Војводине.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar