Завршено археолошко ископавање на Борђошу - Музеј Војводине

Завршено археолошко ископавање на Борђошу

27.08.2018. | Вести

Археолошко истраживање у склопу Пројекта Борђош: међународна мултидисциплинарна археолошка истраживања ове сезоне обављено је на локалитету Макаранда на основу резултата геомагнетне проспекције из 2016. Геомагнетни снимак тада је показао постојање неколико стамбених објеката правоугаоног облика, оријентације североисток-југозапад. Овај локалитет налази се на источном ободу лесног платоа. У неолитско време је са те источне стране ишао ток реке Тисе, а данас је то долина са обрадивом површином.

Истраживања у склопу Пројекта Борђош су од самих почетака, у пролеће 2014. године, имала мултидисциплинарни карактер, што значи да су стручњаци из различитих области помагали археолозима да би разјаснили што више сегмената живота на овом месту и у његовој околини. Тако су и приликом истраживања локалитета на Макаранди, учествовали: мр Тијана Станковић Пештерац (археолог, Музеј Војводине) – руководилац Пројекта Борђош, Александар Медовић (археоботаничар, Музеј Војводине), Илдико Медовић (археолог, спољни сарадник Музеја Војводине), Никола Мркшић (археолог, спољни сарадник Музеја Војводине), др Роберт Хофман (археолог/истраживач, Институт за рану историју и праисторију Кристијан Албрехтс универзитета у Килу), др Штефан Драјброт (археолог/истраживач, Институт за истраживање екосистема, геоархеологију и поларну екологију Кристијан Албрехтс универзитета у Килу), Натали Пикарц (докторанткиња Института за геонауке Кристијан Албрехтс универзитета у Килу), Мила Шатило (докторанткиња Института за рану историју и праисторију Кристијан Албрехтс универзитета у Килу), студенти мастер студија Универзитета у Килу Фин Вилкес и Сара Мартини, др Мартин Фурхолт (археолог, асистент професора, Универзитет у Ослу), учесница Ерасмус програма из Мора Ференц музеја у Сегедину, докторанткиња на Универзитету у Килу, Ката Силађи, као и други. Стручни консултант на овом пројекту је археолог, др Бобан Трипковић, доцент на Одељењу Археологије Филозофског факултета у Београду.

Поред ископавања остатака спаљене куће из неолитског доба, посебна пажња посвећена је узорковању за геоморфолошке и геофизичке анализе, педолошке, археоботаничке и палинолошке, као и узорци за апсолутно датовање помоћу радиоактивног угљеника Ц-14. Међу најлепшим археолошким артефактима нашли су се и мања биконична, лепо углачана посуда, са траговима црвене боје, као и два фрагмента посуде на две стопе у облику људског стопала.

– Истраживања у околини Борђоша отварају нова питања

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar