Здела са фигуралним представама из Чуруга

14.03.2021. | Буди одговоран према духу и телу

У Чуругу, на налазишту Стари виногради, међу бројним налазима делова различитих посуда, пронађени су и делови једне зделе, која се по мотивима украса на себи, издваја из тог мноштва. Здела је била израђена од квалитетне глине, на брзом-ножном витлу, печена у грнчарској пећи. Тамно сиве је боје печења, углачане спољне и унутрашње површине. Цилиндричног је облика, са једва израженом стопом. Производ је локалних мајстора грнчара из 4. века, а чини део материјалног наслеђа археолошке културе Лимиганата у панонском Варварикуму.

 

 

Овај тип зделе релативно је чест налаз у поменутом контексту. Само неке од таквих здела су украшене углачавањем мотива са спољне стране, а врло ретки примерци имају фигурални украсни мотив. На овом налазишту постоји још уломака других, сличних посуда, који такође имају фигуралне украсе.

На овом примерку видљив је мотив неког животињског бића, који се понавља на површини целе зделе. Уочљив је врат, глава и нека врста уста или кљуна. Појавила су се разна тумачења овог украса, а истиче се оно које у овим мотивима види змајеве, које аутори приписују религији Сармата. Међутим, таквих украса нема на простору северно од Црног мора, одакле су нека племена Сармата дошла на панонски простор. Зато се вероватнијим чине тумачења која указују на барске птице, мотив који је био свеприсутан у природном окружењу панонских мочвара. На другим примерцима познати су мотиви и других животиња. Треба имати у виду да су овакве посуде коришћене у свакодневној употреби, као стоно посуђе локалних земљорадника. Нема никаквих назнака њиховог коришћења у религијско-култне сврхе.

 

Станко Трифуновић, музејски саветник – археолог

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar