Златник са ликом Светозара Милетића, изливен 1870. - Музеј Војводине

Златник са ликом Светозара Милетића, изливен 1870.

31.03.2020. | Остани код куће и научи нешто ново

Светозар Милетић (1826 – 1901) једна је од најзнаменитијих политичких личности српског народа северно од Саве и Дунава, вођа српског народа који је изражавао његове аутентичне, легитимне и природне тежње ка свом националном, културном и политичком ослобођењу и уједињењу.

Оснивач Српске народне слободоумне странке, оснивач и уредник политичког листа Застава, два пута биран за градоначелник Новог Сада,  посланик на српским народноцрквеним саборима и посланик на Угарском сабору, Светозар Милетић је био озбиљна претња аустроугарској власти.

Да би онемогућиле његово деловање, а његову странку обезглавиле и зауставиле у даљем наглом развитку, угарске власти су Светозара Милетића два пута осудиле на казну затвора. Први пут је то било 1870. године, када је Милетић осуђен на годину дана затвора.

На издржавање казне Милетић је кренуо бродом из Новог Сад у Вац (Угарска). Новосађани су га испратили, а на свим успутним станицама приређиван му је свечани дочек. Његов одлазак у затвор претворио се у протест упућен реакционарној пештанској влади и добио је карактер манифестације Народне странке и њеног програма.

Због огромне Милетићеве популарности, бечки трговац  Јован Бешлин наручио је 1870. златник посвећен Милетићевом првом издржавању казне у Вацу. Та тзв. Милетићева златица израђена је у величини малог и великог дуката. Са једне стране златника дат је Милетићев лик полуанфас, док је на другој страни грб Кнежевине Црне Горе, са пописом свих југословенских земаља на ловоровом лишћу.

Милетићева „златица“ у величини малог дуката, чува се у Музеју Војводине у збирци Политичари и политичке странке.

Сузана Миловановић, музејска саветница, историчарка

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar