Povodom 175. godišnjice Muzeja Vojvodine otvorena izložba „Vojvodina i Donja Austrija – interkulturalne veze“ - Музеј Војводине

Povodom 175. godišnjice Muzeja Vojvodine otvorena izložba „Vojvodina i Donja Austrija – interkulturalne veze“

28.10.2022. | Vesti

U četvrtak, 27. oktobra obeležena je 175. godišnjica osnivanja Muzeja Vojvodine otvaranjem izložbe: Vojvodina i Donja Austrija – interkulturalne veze.

Prisutnim gostima se obratio mr Roko Leuci jedan od autora izložbe, koji je govorio o saradnji kustoskih timova Muzeja Vojvodine i Državnih kolekcija Donje Austrije. Gospođa Katka Krajcova iz Kancelarije pokrajinske vlade Donje Austrije, izrazila je zadovoljstvo čitavim programom saradnje naše dve pokrajine, a gospodin Stanislav Radulović vd podsekretara za kulturu svečano je otvorio izložbu.

Publika je imala priliku da, kroz obraćanje direktorke Muzeja mr Tijane Stanković Pešterac, sagleda ostvarene rezultate Muzeja u protekloj godini.

Govor Vam prenosimo u celini:

Današnji dan izuzetno je važan za Muzej Vojvodine – slavimo njegov jubilarni rođendan i zato mi dozvolite da se kratko osvrnem na njegovu dugu istoriju. Pre tačno 175 godina grupa učenih Srba osnovala je u Pešti Srpsku narodnu zbirku, Muzeum, sa idejom da se u njemu „čuvaju sve starine i znamenitosti“. Iz ove tradicije nikao je naš muzej, koji je pod nazivom Vojvođanski muzej osnovan 1947. godine. Od tog vremena do danas ova ustanova predstavlja najkompleksniji muzej u našoj zemlji i matični muzej za sve muzeje i muzejske zbirke na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Naše dve centralne izložbe ove godine: Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine i San neolitske noći, sa svojim pratećim programima, predstavljale su stožere muzeološkog programa Evropske prestonice kulture. Sa Fondacijom Novi Sad Evropska prestonica kulture uspešno smo realizovali još dve izložbe: Skulptura i zvuk, koja je predstavila neobične zvučne skulpture vajara Nikole Macure i izložbu Marama kao kulturni označitelj, koja je nastala u koprodukciji sa ženskim muzejima iz Novog Sada i Bavarske. Svi ovi projekti podržani su i od Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grada Novog Sada, kao i Nacionalne platforme Srbija stvara.

Pravu poslasticu za našu publiku predstavljala je izložba Dva akta u salonu – dela Save Šumanovića u kolekciji Muzeja Vojvodine koju smo posetiocima poklonili za kraj prošle i početak ove godine.

Igra Bekstvo iz muzeja – mitološka avantura značajno je i inovativno obogatila, nama izuzetno važan, segment programa namenjenih publici mlađeg uzrasta, a najmađi posetioci dobili su još jednu predstavu Teatrića Muzeja Vojvodine i video spot sa kompozicijom koja je komponovana za te potrebe. Uz to, Avanture miša Harlampija, kao projekat Muzeja Vojvodine, od nedavno se emituje na Radio televiziji Vojvodina.

U 2022. godini naši stručnjaci ostvarili su saradnju sa brojnim ustanovama i institucijama u zemlji i inostranstvu: sa Univerzitetom u Kilu, Institutom i Muzejom iz Bitole, Narodnim muzejom Srbije, Etnografskim muzejom iz Beograda, Radio-televizijom Vojvodina, Novosadskim sajmom, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Karlovačkom gimnazijom, Tamburica festom, Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Akademijom umetnosti i Prirodno-matematičkim fakultetom, Pokrajinskim i gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Gradskom bibliotekom u Novom Sadu, Kulturnim centrom Novog Sada, Poštom Srbije, Srpskom nedeljom mode, drugim muzejima u našoj zemlji itd.

U Rajnskom pokrajinskom muzeju u Triru, na velikoj izložbi Propast Rimskog carstva predstavlja nas naš najlepši šlem iz Berkasova, u Sent Ištvan Kiralj muzeju u Sekešfehervaru izložene su naše vizantijske ikonice i kamena plastika iz 12. veka, a izložba Strma ravnica trenutno gostuje u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Naša izložba Ja nosim vas, vi nosite mene postavljena je u Etnografskom muzeju u Beogradu, Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine u Narodnom muzeju Kruševac, Ispit zrelosti u Narodnom muzeju Valjevo, Portreti znamenitih ličnosti iz doba prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji u Subotici itd. Takođe smo ostvarili značajnu saradnju sa Novosadskim sajmom i u sklopu Međunarodnog poljoprivrednog sajma realizovali smo dve izložbe iz depandansa Muzeja Vojvodine – Muzejskog kompleksa Kulpin.

Izdavačka delatnost postigla je ove godine značajne rezultate među ostalim programskim aktivnostima koje sprovodimo. Trenutno se na štandu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u sklopu Sajma knjiga u Beogradu nalaze brojna izdanja Muzeja Vojvodine, među kojima su katalozi izložbi, monografije i godišnjak Rad Muzeja Vojvodine. Među njima posebno se izdvajaju publikacija 50 priča iz Muzeja u doba korone na srpskom i engleskom jeziku, koja je rezultat rada celog kolektiva u teškim danima tokom pandemije, zatim monografije: Prvih 100 godina Pasterovog zavoda u Novom Sadu, Knjiga o praistorijskim igračkama, knjiga 13. iz Edicije Prisajedinjenje – Ličnosti i događaji iz doba prisajedinjenja Vojvodine kraljevini Srbiji i dr.

Naše učešće na Dunavskoj konferenciji o kulturi donelo nam je organizaciju desete, jubilarne konferencije u 2023. godini. Tokom ove godine bili smo zapaženi i na drugim evropskim i svetskim konferencijama, gde smo prikazali rezultate svog rada, poput konferencija u Skoplju, Piranu, Segedinu, Ulmu, Bakuu, Lisabonu i drugde. 

Najvažniji događaj za našu ustanovu u ovoj godini bio je povratak čuvene slike Vlaha Bukovca Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861, koja je ukradena 1993. godine sa stalne postavke Dvorca u Čelarevu, depandansa Muzeja Vojvodine. Zahvaljujući zajedničkoj akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Republike Srbije, Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije, Javnog tužilaštva II kantona Cirih, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Muzeja Vojvodine ukradena slika je, nakon gotovo tri decenije, vraćena u Srbiju. Posebnu zahvalnost dugujemo Pokrajinskoj vladi, koja je iz tekućih budžetskih rezervi blagovremeno izdvojila značajna sredstva za primopredaju i transport slike iz Ciriha u Novi Sad.

Koristim ovu priliku da se zahvalim zaposlenima Muzeja Vojvodine, čije je poštovanja vredno zalaganje ove godine krunisano dobijanjem najprestižnijeg priznanja grada Novog Sada – Oktobarske nagrade, koja nam je svečano uručena pre nekoliko dana. I ova nagrada, ali i rekordan broj posetilaca ove godine, obavezuju nas da u svim daljim naporima podržimo i afirmišemo  kreativnost naših stručnjaka i svih saradnika, da idemo u korak sa vremenom i u svom radu primenjujemo najsavremenije muzeološke metode i da svakim novim poduhvatom pomeramo granice u interpretaciji i prezentaciji muzejskog nasleđa.

Izložba Vojvodina i Donja Austrija – interkulturalne veze koju večeras otvaramo rezultat je saradnje koju je Muzej Vojvodine ostvario sa Državnim kolekcijama Donje Austrije iz Sankt Peltena. Ideja za njenu realizaciju ponikla je iz saradnje između pokrajinskih vlada Vojvodine i Donje Austrije i činjenice da Vojvodina u periodu od 2021. do 2022. godine predsedava Zajednicom podunavskih regija. Ova izložba predstavlja zamašan muzeološki poduhvat dve ustanove koje na savremen način predstavljaju predmete iz svojih kolekcija. Izlaganjem reprezentativnih artefakata, tim kustosa nastojao je da ispriča priče i prenese znanje o značajnom kulturno-istorijskom i prirodnjačkom nasleđu koje baštini. Izbor predmeta odražava kompleksnost i multidisciplinarnost regionalnih muzeja koji imaju za cilj da prikažu život kroz dugi vremenski period u regiji o čijem nasleđu brinu.

Zahvaljujem se dragim kolegama iz Sankt Peltena, pre svega Katki Krejčovoj i Roku Leuciju, te drugim kolegama iz Državnih kolekcija Donje Austrije, kao i svim saradnicima iz Muzeja Vojvodine i van njega, koji su pomogli da se realizuje ova izložba.

Hvala!

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar