Memorijalna postavka „Bolmanska bitka“ otvorena u Bolmanu - Музеј Војводине

Memorijalna postavka „Bolmanska bitka“ otvorena u Bolmanu

03.05.2023. | Izložbe

 

U baranjskom selu Bolman 29. aprila 2023. godine Opština Jagodnjak u saradnji sa Muzejom Vojvodine obnovila je Memorijalnu postavku „Bolmanska bitka“, posvećenu jednom od najžešćih okršaja između Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Vermahta, vođenog uoči završetka Drugog svetskog rata.

U borbama koje su trajale od 6. do 21. marta 1945. jedinice 3. Jugoslovenska armije, na čelu sa generalom Kostom Nađem, a uz pomoć 133. Korpusa Crvene armije i 16. Bugarske divizije, uspele su da zadrže nadiranje nemačkih trupa u okviru poslednje Hitlerove ofanzive „Prolećno buđenje“ i pokušaja Trećeg rajha da povrati Panonsku niziju. Najveće žrtve u redovima Jugoslovenske armije podneli su borci vojvođanskih brigada, a Bolmanska bitka ostala im je u trajnom sećanju. Zato je 1985. godine Muzej socijalističke revolucije Vojvodine u selu Bolman otvorio Memorijalnu postavku posvećenu ovoj bici. Usled ratnih dešavanja i ideoloških promena tokom 90-ih godina prošlog veka prvobitna postavka je rasformirana, a povodom 70. godina od Bolmanske bitke obnovljena je u znatno skromnijoj formi. Zalaganjem Općine Jagodnjak i stručnjaka Muzeja Vojvodine urađena je potpuno nova memorijalna postavka, kao i reprezentativan katalog, koji na prikladan način odaju počast svim borcima 3. Jugoslovenske armije koji su dali svoj doprinos u pobedi nad fašizmom. Na ovaj način Bolman je ponovo uvršten u memorijalni pejzaž Baranje i uz obnovljeni spomen-kompleks Batinske bitke postao važno mesto sećanja antifašističke borbe.

Polaganju venaca na spomenike Bolmanskoj bici i otvaranju izložbe prisustvovali su brojni predstavnici boračkih i antifašističkih organizacija iz Republike Hrvatske i Republike Srbije, predstavnici lokalnih samouprava i Saveza Roma Republike Hrvatske kao i generalni konzul ambasade Republike Srbije Aleksandar Nakić, zamenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković, predstavnik Srpskog narodnog vijeća Dejan Jeličić, zamenica gradonačelnika Belog Manastira Svetlana Žarković i predsednik Zajedničkog vijeća općina  Vukovar Dejan Drakulić. Izložbu je otvorila načelnica Općine Jagodnjak Danijela Mlinarević, nakon čega je u sali Doma kulture održan svečani program na kojem su govorili predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira Nikola Opačić, predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Barošević i potpredsednik Saveza antifašista i antifašističkih boraca Republike Hrvatske Lazo Đokić.

Izložbu i katalog realizovali su kustosi Muzeja Vojvodine dr Aleksandar Horvat i Vojislav Martinov, a autor likovno-arhitektonskog rešenja izložbe, kataloga, informatora i plakata je mr Miroslav Šilić. Izložbu su finansijski pomogli Opština Jagodnjak, Zajedničko veće opština Vukovar, Osječko-baranjska županija, Srpsko narodno veće i Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar