Strip o Sofiji Dunđerski - Музеј Војводине

Strip o Sofiji Dunđerski

12.06.2021. | Budi odgovoran prema duhu i telu

Na Likovnoj koloniji Muzeja Vojvodine održanoj 2015. godine u kulpinskom dvorcu učestvovala je i ilustratorka Jelena Vasiljević. Ova mlada umetnica je još tada, pre šest godina, iza sebe imala dovoljno zapaženih radova i nagrada da bi se našla u društvu iskusnih ilustratora, kao što su Ivica Stevanović, Mileta Poštić, Marina Milanović i Branko Đukić.

Ilustracije Jelene Vasiljević nose oduševljenje prirodom i svetom koji je okružuje. Ova mlada umetnica ističe da na njenim radovima „manje-više“ i ta minimalistička estetika unosi lakoću i mirnoću istočnjačkih kaligrafa. U pitanju je snaga opažanja sa kojom ova autorka ponire u suštinu oblika, karaktera i linija, da bi poentirala sa nekim upečatljivim detaljem. Ima među njenim junacima i kuvara i molera, ali ponajviše životinja (medveda, ptica, riba). No, ne treba da vas prevari prividna jednostavnost njenih ilustracija – u pitanju je odraz dubine njene ličnosti, kao i zrelosti sa kojom posmatra svet oko sebe.

Na koloniji u Kulpinu ovu talentovanu ilustratorku je nadahnula priča o fascinantnoj ličnosti Sofije, unuke Lazara Dunđerskog, jednog od najimućnijih Srba kroz istoriju. Ona je bila prva Srpkinja džokej. Pobedila je u trci na Carevoj ćupriji na kobili Fatimi, koju je toliko volela da ju je čak uvodila i u svoju spavaću sobu.

Tako je Sofija osim na portretu Paje Jovanovića, koji se čuva u Galeriji Matice srpske, predstavljena i na tri table stripa Jelene Vasiljević. Ovaj strip nosi naziv Sofijin neizdrž i više je priča u tri slike, nego klasičan strip. Prva tabla prikazuje Galeriju Matice srpske noću. Na njoj je predstavljena publika ispred velikog portreta Sofije Dunđerski. Potom vidimo prazan ram, kao da je portretisana „zbrisala“ sa platna. Na sledećoj tabli u gornjem levom uglu kompozicije vidimo mladu damu na konju kako slobodno jaše i zaključujemo da je definitivno odlučila da pobegne iz dosadne galerijske kolotečine. Na trećoj slici vidimo i kuda je njen neizdrž odveo. To je Dvorac porodice Dunđerski u Čelarevu, gde je provodila detinje dane. Tako otkrivamo da ova dama na konju sa portreta Paje Jovanovića pohodi iracionalne predele svojih ranih sećanja, baš kao što to svi ponekad činimo.

Dragana Garić Jovičić, kustoskinja — istoričarka umetnosti

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar