Драгоцена пошиљка за Музеј Војводине путовала 7500 километара

15.02.2024. | Вести

Музеј Војводине добио је изузетно вредан поклон који је дипломатском поштом стигао из Канаде у Нови Сад. Реч је о сребрном есцајгу, који се састоји од 171 комада прибора за сервирање и обедовање (кашика, виљушака, ножева, кутлача, кашика за сервирање, виљушака за месо, рибу, сланика и др.). Сребрни есцајг за дванаест особа, сачуван у оригиналном сандуку од храстовине, са четири фиоке, поклон је Марије Ралетић-Рајичић, канадског дипломате, родом из Новог Сада. Сребрни есцајг сачуван је у породици као део заоставштине Маријине баке Данице Николић, рођ. Вулко која га је, као венчани поклон, добила од деде и баке, Аркадија и Бете Варађанин 1914. године. Сандук са посветом поручен је код Павла Сајдлинга (Paul Seidling), новосадског сајџије и јувелира, док је сам сребрни есцајг производ бечке радионице из 1867–1872. године. Чуван генерацијама и наслеђиван по женској линији, сребрни есцајг представља културно-историјски документ о феноменима свакодневице и култури живљења имућних грађанских породица на простору данашње Војводине.

Вредност овог поклона, осим у његовој  уметничкој и естетској вредности, лежи и у чињеници да је реч о наслеђу породице Варађанин, истакнуте новосадске породице, заслужне за просветно-културни развој Војводине у периоду од друге половине 19. века до четрдесетих година 20. века.

У стицању услова да ова вредна аквизиција стигне у Музеј Војводине били су укључени кустоси музеја Александра Стефанов и Богдан Шекарић. Посебну захвалност, поред дародавцу госпођи Марији Ралетић Рајичић, упућујемо запосленим у Одељењу за међународну културну сарадњу Министарства спољних послова Републике Србије, као и Амбасади Републике Србије у Отави, које су кординисали целу акцију транспорта овога вредног поклона.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar