Етно парк „Брвнара“ у Бачком Јарку - Музеј Војводине

Етно парк „Брвнара“ у Бачком Јарку

25.08.2021. | Депанданси

Етно-парк „Брвнара“ је јединствени музеј под отвореним небом у Војводини, који сведочи о народном градитељству крајишких Срба – колониста који су населили Бачки Јарак након Другог светског рата. Налази се на улазу у Бачки Јарак (из правца Новог Сада).

Завичајна музејска збирка етнолошко-историјског карактера, настала је на основу иницијативе становника Бачког Јарка, колониста из Босанске Крајине. Идеја о њеном стварању потекла је 1946. године, са жељом да се сачува сећање на стари завичај.

Објекат „Брвнара“ подигнут је 1978. године уз материјалну помоћ месне заједнице Бачки Јарак и општина Темерин, Дрвар, Бања Лука и Босански Петровац. Стручну помоћ у реализацији пружили су: Војвођански музеј, Музеј Града Новог Сада, Музеј Босанске Крајине у Бања Луци и Покрајински завод за заштиту споменика културе у Новом Саду.

Поред „Брвнаре“ постављена су три оригинална објекта купљена на терену: „зградица са пенџером“ за младе брачне парове, „ајат“ или „млечар“ за држање и спремање млека и млечних производа и „курузана“ амбар за чување кукуруза.

Сва три објекта су аутентична, донета из старог краја и у овом етно-кутку склопљена на потпуно исти начин – како је то раније било учињено. Наведени објекти су укомпоновани у простор тако да са главном зградом чине аутентичну амбијенталну целину крајишког дворишта са стамбеним и помоћним објектима.

Нову сталну поставку у објекту „Брвнара“ реализовао је Музеј Војводине из Новог Сада 1999. године. На изложби су приказани оригинални музејски предмети, историјски документи и фото материјал, значајни за народну културу и историју Крајишника.

(Богдан Шекарић, виши кустос, етнолог)

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar