Спомен-чаше са ликовима кнеза Михаила Обреновића и кнегиње Јулије Обреновић - Музеј Војводине

Спомен-чаше са ликовима кнеза Михаила Обреновића и кнегиње Јулије Обреновић

08.12.2022. | Година стакла 2022

Спомен-чаша са ликом кнеза Михаила Обреновића Непозната радионица Аустроугарска, друга половина 19. века Стакло − бело опално, сликано, позлата, аплицирана фотографија Висина: 13 цм Инв. бр. П 436

Спомен-чаша са ликом кнеза Михаила Обреновића
Непозната радионица
Аустроугарска, друга половина 19. века
Стакло − бело опално, сликано, позлата, аплицирана фотографија
Висина: 13 цм
Инв. бр. П 436

Спомен-чаша са ликом кнегиње Јулије Обреновић
Непозната радионица
Аустроугарска, друга половина 19. века
Стакло − бело опално, сликано, позлата, аплицирана фотографија
Висина: 13 цм
Инв. бр. П 437

 

Две спомен-чаше са портретима кнеза Михаила (1823—1868) и Јулије Обреновић (1831–1919) изложене су на сталној поставци Музеја Војводине још од њеног отварања 1990. као значајни предмети грађанског живота Војводине у 19. веку. Спомен-чаше су рађене у пару и производ су непознате аустријске или угарске радионице. Вероватно су израђене у седмој деценији 19. века, али су могле настати и касније. Цилиндричног облика, изведене су од белог, опалног стакла са обојеном светлозеленом спољном површином и позлаћеним рубом. Декоративна шара у виду црвеног меандра пружа се по средини чаше и пресечена је овалним рамом изведеним од траке плавог меандра.

На једној чаши се у овалу налази аплицирана фотографија попрсја кнеза Михаила Обреновића у официрској униформи, а на другој Јулије Обреновић. Представа кнеза Михаила у овалу израђена је према његовој фотографији за коју се претпоставља да је рад Анастаса Јовановића, док је  портрет кнегиње Јулије Обреновић израђен према фотографији непознатог бечког аутора, настале око 1865. године. Позитиви ових фотографија чувају се у Историјском музеју Србије.

Фотографије са приказима владара су коришћене и за декорацију предмета свакодневне употребе, као што су чаше, тањири итд. Иако ове чаше не одликује посебна занатска изведба, оне ипак имају музеолошку вредност, јер нам малобројни сачувани примерци сведоче о почецима масовне владарске пропаганде династије Обреновић и њеној присутности на употребним предметима из свакодневног живота.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar