Шездесете - подсећање - Музеј Војводине

Шездесете – подсећање

29.03.2016. | Изложбе

У уторак, 29. марта 2016. године, у 19 часова у Дунавској 35, биће отворена изложба таписерија под називом „Шездесете – подсећање“, ауторке Горанке Вукадиновић.

У оквиру јубиларне године за Установу за израду таписерија „Атеље 61“, поклоницима таписеријске уметности, таписеристима и уметницима који су се спорадично бавили таписеријом, те онима осталих ликовних вокација, „Атеље 61“ ће се обратити поставком „Шездесете – подсећање“, ауторке, кустоскиње, Горанке Вукадиновић.

Изложбом ће бити приказане таписерије ткане и изведене у „Атељеу 61“, шездесетих година XX века, са интенцијом да се поставком прикаже генеза настанка и развоја таписеријског медија као потпуно нове визуелне уметности на тлу бивше Југославије. Тих шездесетих година је изведено чак 150 таписерија, што говори у прилог, заинтересованости и заинтригираности уметника да експериментишу и исказују се у медију, који је за њих до тада био непознат. Неке од овог импозантног броја таписерија потписују и: Илија Башичевић- Босиљ, Бошко Петровић, Стојан Ћелић, Драгутин Цигарчић, Бошко Карановић, Милан Коњовић, Младен Србиновић, Етелка Тоболка, Јован Солдатовић, Анкица Опрешник… али и читав низ словеначких аутора, међу којима и Франц Слана, Лојзе Спацал и Јанез Берник.

Изложба ће приказати таписерије из Збирке таписерија „Атеље 61“, Музеја града Новог Сада, Основне школе „Светозар Марковић – Тоза“, те приватних колекција и биће отворена до 7. априла 2016. године у Музеју Војводине.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar