Кад се сетим Карловачке… Са добрим друштвом, у Музеју Војводине, сваке среде током лета - Музеј Војводине

Кад се сетим Карловачке… Са добрим друштвом, у Музеју Војводине, сваке среде током лета

13.08.2021. | Вести

У сусрет дружењу са писцем и његовим делом

Још једна среда 18. августа у 20 сати, инспирисана изложбом Карловачка гимназија као чувар културне баштине, је на помолу. Овога пута главни гост је књижевник и преводилац Ото Хорват, који ће нам мало приближити своје средњошколске дане, а још више свој последњи роман Ноћна пројекција, у издању Академске књиге (Нови Сад, 2021). Водећу реч о роману имаће књижевник Вуле Журић.

Ото Хорват (Нови Сад, 17. фебруар 1967) је српски песник, приповедач и романописац. Завршио је Карловачку гимназију у Сремским Карловцима. Студирао је у Новом Саду, Ерлангену и Берлину. Дипломирао је на Департману за германистику и компаратистику на Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. На српски језик преводи поезију са мађарског, немачког и италијанског језика. Тренутно живи у Фиренци.

Пише и објављује поезију – Где нестаје шума (1987, “Бранкова награда”), Горки листови (1990), Згрушавање (1990), Фотографије (1996), Канада (1999), Дозвола за боравак (2002), Путовати у Олмо (2008, Награда “Мирослав Антић”), Изабране & нове песме (2009) и прозу – збирка прича Kao Celanovi ljubavnici (2016; Награда “Карољ Сирмаи”) и роман Сабо је стао (2014, 2015, Награда српског књижевног друштва “Биљана Јовановић”, Награда “Мирко Ковач” и најужи избор за НИН-ову награду).

Превео је дела Ханса Магнуса Енценсбергера (Последњи поздрав астронаута, 2010), Ота Фењвешија (Анђео хаоса, 2009) и Јаноша Пилинског (Кратер, 1992; Награда Друштва књижевника Војводине).

Музеј Војводине је припремио за вас низ занимљивих гостовања који ће се, у форми пратећег програма изложбе Карловачка гимназија као чувар културне баштине, одржавати од краја јуна до краја августа месеца 2021. У питању су дружења са уметницима, научницима, новинарима и другим бившим ђацима Карловачке гимназије, окупљеним око заједничке теме: школски дани у Сремским Карловцима.

Ауторке изложбе мр Лидија Мустеданагић и Чарна Милинковић ће, кроз разговоре са гостујућим личностима, представити оно што, кроз персонализоване историје, може продубити сазнајне хоризонте школовања у овој чувеној образовној установи, и тако допринети једној богатијој историји домаћег образовања, али и културе, уметности, науке… Драгоцени гости поделиће своје добро друштво са вама, представљајући се на један посебан начин.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar