Продужава се изложба „Скулптура и звук” - Музеј Војводине

Продужава се изложба „Скулптура и звук”

02.08.2022. | Вести

Због великог интeресовања публике, изложба новосадског вајара Николе Мацуре „Скулптура и звук” у Музеј Војводине (Дунавска 37) биће продужена до 15. септембар 2022. године.

Сарадња Музеја Војводине и Николе Мацуре датира још од 2014. године када је овај уметник био један од учесника Ликовне колоније у знаку скулптуре од рециклираних материјала.  Још од тада овај скулптор радио на озвучавању инсталација насталих од делова са војног отпада. Тим одбаченим предметима он је пронашао нови смисао: тако је уместо рушилачке, присутна стваралачка  енергија.

Чини се да је човеку данашњице то потребније него икад пре. Већину нас плаши и сам помен оружја јер га одмах повезујемо са снимцима језивих ратних разарања. На њима често ни не видимо пушке и митраљезе, али осећамо њихово злокобно присуство. Ипак, Мацурини „инструменти” у својој суштини акцентују бесмисао рата и наглашавају потребу за помирењем. Отуда они поручују: „Боље свирај него да пуцаш!”. Мацурини „инструменти” не претендују да производе музику налик на класичне инструменте. Звукови које они производе су пре импровизација која демонстрира да оружје може да има другу функцију, осим оне за које је направљено. На овој изложби публика може да види и уметникове скице и фотографије који документују дуг процес израде ових звучних објеката, као и да чују како музичари на њима свирају. Зато сви заинтресовани који нису чули као „звучи скулптура” имају прилику да то доживе у наредних месец и по дана.

Драгана Гарић Јовичић, историчарка уметности

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar