Римски позлаћени шлем из Беркасова изложен на великој немачкој изложби „Пропаст Римског царства“ - Музеј Војводине

Римски позлаћени шлем из Беркасова изложен на великој немачкој изложби „Пропаст Римског царства“

27.06.2022. | Вести

Синоћ је у Рајнском покрајинском музеју у Триру отворена изложба под називом „Пропаст Римског царства“ као део великог пројекта реализованог под покровитељством немачке државе. У пројекту су учетвовала три велика трирска музеја – Рајнски покрајински музеј са поставком „Пропаст Римског царства“, Музеј у Катедрали са поставком „Симбол на крсту – свет који се мења“ и Градски музеј Симеонштифт, где су у интерпретацији теме „Римско наслеђе. Визије и митови у уметности“ постављена раскошна уметничка дела.

Поред многих предмета који су пронађени у рушевинама римског града Augusta Treverorum и музеалија које се чувају у значајним европским и светским установама културе, као једна од атракција на овој изложби „Пропаст Римског царства“ нашао се и римски позлаћени шлем Музеја Војводине. С обзиром на то да је римски Трир био је једна од четири престонице Римског Царства у време тетрархије (касном 3. веку и почетком 4. века), данас је то град богат остацима из римског времена, међу којима су и локалитети који се налазе на Унесковој листи светске баштине, попут чувене Порта нигре и Царских терми.

Због свог великог значаја и лепоте којом плене, шлемови из Беркасова већ су гостовали у овом граду 2007. године, у склопу изложбе Константин Велики, коју је тада посетио велики број посетилаца.
Најлепши од три која се чувају у Музеју Војводине, шлем 1 из Беркасова немачка публика моћи ће да види у Триру до 27. 11. 2022. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar